4 Meest voorkomende soorten zonnepanelen

Gewone types

4 Meest voorkomende soorten zonnepanelen

Wist je dat de aarde ongeveer 1366 watt directe zonnestraling per vierkante meter ontvangt? De zon is een zeer betrouwbare energiebron, wat de installatie van zonnepanelen een groeiende trend maakt.

Maar niet alle zonnepanelen zijn hetzelfde. Er worden verschillende typen geïnstalleerd, met verschillende kenmerken die daaraan zijn gekoppeld. Om de wereld van zonnepanelen beter te begrijpen, volgen hier 4 meest voorkomende soorten zonnepanelen.

1. Monokristallijne zonnepanelen (Mono-SI)

Monokristallijne zonnepanelen (Mono-SI)

Monokristallijne zonnepanelen zijn gemaakt van monokristallijn silicium. Hun karakteristieke uiterlijk is een donkere kleur en afgeronde randen. Ze zijn zeer efficiënt vanwege de zuiverheid van het silicium. Dit is de reden waarom hun efficiëntie kan oplopen tot meer dan 20%.

Monokristallijn silicium maakt ze duurzamer als het om hoge temperaturen gaat. Ze hebben ook een hoog uitgangsvermogen. Dat maakt ze echter duurder.

2. Polykristallijne zonnepanelen (p-Si)

Polykristallijne zonnepanelen hebben een onderscheidende uitstraling. Zonnepanelen met vierkanten en ongesneden hoeken, meestal blauw. Hun productie is iets sneller en goedkoper omdat het gebeurt door ruw silicium te smelten.

Ze zijn goedkoper, maar hebben een iets lager rendement van ongeveer 15%. Ze zijn niet zo duurzaam als ze gedurende langere tijd worden blootgesteld aan hoge temperaturen.

Het verschil tussen hen en monokristallijne panelen is echter niet zo ingrijpend. Monokristallijne panelen hebben een beetje meer ruimte-efficiëntie, maar als het gaat om vermogensoutputs, lijken ze redelijk op elkaar.

3. Dunne film: zonnepanelen van amorf silicium (A-SI)

Dunne film: zonnepanelen van amorf silicium (A-SI)

Dunne-film zonnepanelen hebben dunne-film zonnecellen en worden meestal gebruikt voor kleinere zonne-energiesystemen.

Deze panelen zijn gemaakt door materialen zoals silicium, cadmium of koper op een basis te plaatsen. Ze zijn gemakkelijk te produceren, waardoor ze een goedkopere optie zijn dan de andere soorten zonnepanelen, aangezien ze minder materiaal nodig hebben voor hun productie.

Behalve dat ze betaalbaar zijn, zijn ze ook flexibel. Dit maakt hun toepassing veel gemakkelijker en vermindert hun gevoeligheid voor hoge temperaturen.

Zonnepanelen van amorf silicium maken gebruik van drielagige technologie, de beste onder de dunne-filmvariëteiten.

Aangezien ze gemakkelijk kunnen worden geproduceerd en lage kosten hebben, is hun levensduur korter, evenals hun garanties

4. Geconcentreerde PV-cel (CVP)

Geconcentreerde PV-celpanelen zijn van het type met meerdere aansluitingen met een efficiëntie van 41%. Ze zijn zo efficiënt dankzij hun gebogen spiegeloppervlakken, lenzen en koelsystemen.

Met hun hoge rendement zijn ze het meest efficiënte type zonnepanelen. Om hun maximale efficiëntie te bereiken, moeten ze echter onder een bepaalde hoek naar de zon kijken. Om dat te bereiken, bevindt zich in het zonnepaneel een zonnevolger die de zon volgt.

No Comments

Post A Comment